Nyhetsbrev

God fortsättning på det nya året 2021

Vi som arbetar på Familjehemsguiden önskar er familjehem en god fortsättning på det nya året 2021. Vi är glada över att just ni har valt att finnas med i Familjehemsguidens nätverk av familjehem och vi hoppas kunna infria era förväntningar när det gäller verksamhetens tillgänglighet, service, utredning, utbildning och stöd- och behandlingsinsatser. 


Pandemin och dess konsekvenser under 2020 

Hela världen håller andan och vi hoppas att vaccinationen mot Covid kommer igång så fort som möjligt så vi kan träffas och umgås som innan pandemin. 2020 blev året då Familjehemsguidens verksamhet fick tänka om och tänka nytt för att undvika att personalen skulle smitta er familjehemsföräldrar eller våra ungdomar. Turligt nog så hade verksamheten redan digitala lösningar så vi kunde starta upp med vägledning, stöd och handledning för våra familjehem via teams.

Hur gick det? Vi lyckades med målsättningen att hålla verksamheten igång och genomföra avtalade stöd och uppföljningsmöten tack vare teams. I konsulentens uppdrag ingår dock att besöka våra familjehem och detta har fått ske utomhus eller med genomtänkt skyddstänk utifrån verksamhetens policy. Temporärt har detta fungerat väl men vi kan nu se att vi saknar kvaliteten och samspelet som sker i det direkta mötet.

Vårdskuld och Omsorgsskuld

I massmedia får vi till oss att det finns en vårdskuld inom hälso- och sjukvården. Vården har haft fullt upp med att vårda och behandla Covid patienter vilket medfört att andra sjukdomstillstånd får stå tillbaka. Vi vet att pandemin har ökat stressen och bidragit till nya bekymmer i många familjer och värst drabbade är kvinnor, barn och ungdomar. Pandemins framtida konsekvenser är svårt att sia om i dagsläget men det kan antas att det kommer finnas ett uppdämt behov av stöd och insatser inom den psykosociala sektorn och socialtjänsten är då en viktig aktör. Alla vi som jobbar med socialt arbete måste ha en beredskap för att kunna möta och hantera den eventuella omsorgskulden på olika nivåer. 


Några ord från vår placeringsansvarige

Under 2021 kommer vi ha ett ökat behov av nya familjer som vill bli familjehem eller behandlingsfamilj. Vill ni jobba på heltid med barn eller ungdomar så är behandlingsfamilj det rätta för er. Vi utbildar och utreder er som är nya familjer. För er som varit familjehem några år så kommer vi att mobilisera med utbildningsmöjligheter via webinar som ni kommer få intyg på efter genomgången utbildning eller föreläsning.  

Vi har många barn som väntar på att få komma till en familj som kan erbjuda trygghet, engagemang och känslomässig närvaro och om du känner en sådan familj så tar vi tacksamt emot förslag och rekommendationer eller så kan ni be familjen ringa oss. Ni kan kontakta oss via mejl eller ringa våra fantastiskt duktiga rekryterare Christina, Maud, Lisa eller Mariette och lämna information. Kontoret är öppet alla vardagar mellan 8.00-17.00 och växelnumret är 0156-170 25. Ni kan även skicka e-post till info@familjehemsguiden.nu

Anton Höjer
Placeringsansvarig
Socionom


Kommande evenemang

 • Vägledningsgruppstillfällen 4/2, 18/2, 4/3, 18/3, 1/4 och 15/4
  Under våren erbjuds våra familjehem sex vägledningsgruppstillfällen digitalt där samspelet mellan familjehemsföräldrar och barn/ungdomar kommer att vara i fokus.

  Träffarna utgår från programmet ICDP, vars målsättning är att med empati stödja deras barn/ungdomar. Träffarnas innehåll kommer att bygga på varandras erfarenheter och reflektioner som blir värdefulla.

  Tillsammans med gruppen kommer de att få öva och reflektera kring hur vägledande samspel kan skapa betydelse och öka lyhördheten i vardagliga situationer.Titta gärna in på till ICDP:s hemsida, ww.ICDP.se
 • 2021-02-11 Kl 19:00
  Webbinar: Våra barn och nätet
  Välkomna att delta i ett webbinarie kring barn och nät användning. Nätet och sociala medier är en del av barn och ungdomars vardag. Många vuxna har frågor kring förhållningssätt, delaktighet, insyn och risker. För en del av oss är sociala platt former som snapchat och tik-tok främmande och ovant. Vi kommer under en timme att reda lite i detta och det kommer bli en del råd och tips utifrån vad experter på området förespråkar.

  Anmäl er på länken nedan så ses vi den 11/2 kl.19.00!
  Välkomna önskar Helen och Olof!
  Registrering:
  https://event.webinarjam.com/register/4/23rz4c2

Nya medarbetare

2021 blir ett år då Familjehemsguiden måste stå rustad för ett ökat behov av våra tjänster och vi har redan rekryterat ny konsulent Sara Lindström och behandlare Ann Johansson samt en ny rekryterare Annelie Melin som börjar i mars månad. Vi har även påbörjat ett samarbete med tre psykologer som kommer bli ett viktigt tillskott till övrig kompetens inom verksamhet. Psykologerna heter Maria Fridlund, Emma Krantz och Karin Vincze.

Ann Johansson

Familjebehandlare
Pedagog, Marte Meo, ICDP-vägledare, Samtalsmetodik på systemteoretisk grund, Samtal med barn

Sara Lindström

Socionom och familjehemskonsulent
Är även familjehem

Maria Fridlund & Emma Krantz

Vi hälsar våra nya samarbetspartners leg. psykolog Maria Fridlund och leg. psykolog Emma Krantz välkomna till Familjehemsguiden.